TO JE VOJIN BAKIĆ

TO JE VOJIN BAKIĆ

Dok je prošla godina označila stotu obljetnicu rođenja kipara Vojina Bakića, ove zime u Bjelovaru možete pogledati retrospektivu njegovog  života i rada na izložbi „TO JE VOJIN BAKIĆ“ u galeriji Fotokluba Bjelovar (Trg Eugena Kvaternika 7). Izložba će biti otvorena javnosti 23. siječnja te će se na njoj mjesec dana moći dobiti uvid u stvaralaštvo poznatog Bjelovarčanina i jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća uopće. 

Bakić je samostalnim radom i sudjelovanjem u produkciji grupa EXAT 51 i Nove Tendencije ostavio trajni trag na ovdašnju likovnu baštinu. Izlaganjem na inozemnim izložbama stekao je renome svjetski poznatog kreativca koji je geometrijskim apstrakcijama mijenjao percepciju skulpturalne estetike i pristupa oblikovanju. Raspon njegovog umjetničkog opusa obuhvaća manje radove poput istanjenih, izglačanih, prelomljenih ploha, veće i manje reflektirajuće metalne kompozicije, zatim robusne apstrahirane tjelesne mase, sve do monumentalnih skulpturnih građevina koje odaju počast stradanjima i uspješnosti naroda i narodnosti Jugoslavije. Djela većih dimenzija bila su izvođena s lokalnim suradnicima u ateljeu u Novoseljanima kraj Bjelovara.  

Bakićeva djela sama po sebi su iznimno vrijedna umjetnička produkcija, od kojih se neka mogu promatrati i kao društveno-povijesni artefakti. Ovom izložbom želi se dodatno naglasiti kako male sredine mogu stvoriti velike ljude. Želja je skrenuti pažnju lokalnom stanovništvu na bogatstvo vlastitog nasljeđa kojim se treba dičiti i idealima kojima je vrijedno stremiti. Baš kako je i Bakić svojim vizijama skretao pozornost tadašnje javnosti, on to čini i ovdje sada u mjestu gdje je započeo njegov život, a time i stvaralaštvo, u Bjelovaru. U sklopu retrospektive bit će prikazan i dokumentarni film Radovana Ivančevića koji daje kratki uvid u genij Vojina Bakića.

Izložba se održava u organizaciji Fotokluba Bjelovar i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara.

Leo Vidmar

Izložba je otvorena do 23.02.2016.

RADNO VRIJEME:
SRIJEDOM - od 10:00 do 17:00
ČETVRTKOM - od 11:00 do 17:00
SUBOTOM I NEDJELJOM - od 10:00 - 13:00

posjeta izložbe ostalim danima po dogovoru na broj 097 377 86 22

 

KONTAKT FOTO KLUBA

  • Trg Eugena Kvaternika 7, 43000 Bjelovar

  • OIB: 71994625566

  • Mob: 091/ 377 86 22